Webcam Giroc

Webcam Romania

91K vizualizari

Giroc este o comună în județul Timiș, Banat, România, formată din satele Chișoda și Giroc (reședința).

Localitatea Giroc a fost pentru prima dată atestată documentar la 1371. Totuși, pe teritoriul comunei au fost descoperite urme arheologice care indică prezența umană începând cu epoca de piatră și epoca fierului. Deasemenea au fost descoperite materiale daco-romane și urme din neoliticul mijlociu. Tot pe teritoriul comunei a fost descoperită și vatra unei așezări aparținând Culturii Cucuteni – Belegis.

În perioada de după prima atestare documentare, istoria Girocului a evoluat în ton cu evoluția politico-economică a Banatului. La 1379 exista la Giroc un jude. În 1745 este amintit cneazul de Giroc. Locuitorii au fost pentru mult timp majoritari români ortodocși, iobagi; terenul agricol era proprietate a Camerei Aulice de la Viena. Între 1865 – 1870 a avut loc o primă colonizare a Girocului cu familii de germani (șvabi bănățeni) din Grabaț, Lenauheim, Variaș. Importanța Girocului crește, devenind centru de plasă la 1870. În 1897 se înființează aici „Banca Populară Ghiroceană” .

Între 1910 – 1912 a sosit la Giroc un nou val de coloniști germani din Nițchidorf. După unirea Banatului cu România, în 1920, denumirea oficială s-a schimbat din Gyüreg în cea română de Giroc.

Ultima actualizare: 30 ianuarie 2024
Citește mai mult

Ultimele camere live adăugate