Webcam Centrul Vechi Bucuresti

Webcam Romania

307K vizualizari

Într-un decor de epocă, păstrând ascunsă multă istorie a Bucureștiului de altă-dată, Centrul Vechi reprezintă astăzi punctul 0 al distracției din București. Cu peste 100 de locații ce iși asteaptă zilnic clienții, tineri sau vârstnici, strada Lipscani este cea care împrumută denumirea întregii zone situate între Piața Unirii și Piața Universității și zonei adiacente Centrului Istoric.

Atestată documentar încă din 1589 și denumită inițial „Ulița cea Mare”, strada primește denumirea de „Lipscani” in 1947, nume ce provine de la negustorii ce comercializau mărfuri aduse de la Lipsca-Leipzig. Astăzi strada Lipscani face legatura dintre Calea Victoriei și bd-ul I.C. Brătianu, însă în trecut strada era împărțită în 2 segmente: porțiunea dintre Smârdan și Șelari și porțiunea dintre Șelari și actualul bd. I.C. Brătianu, segment ce purta denumirea de Marchitani (negustori de mărunțișuri).

Clădirile de pe strada Lipscani au fost ridicate preponderent în sec. al XIX-lea în stilul neoclasic și neobaroc fiind naționalizate în anul 1948. În anii 1980, regimul comunist le-a dat în folosință unor locatari ce le-au adus într-o stare deplorabilă. În „fruntea” Lipscaniului stă Statuia Lupoaicei, a cărei trecut tumultos a purtat-o, pe rând prin Parcul Carol, Dealul Patriarhiei, Piața Dorobanți și Piața Romana. Astăzi, aceasta se înalță falnic în așa numita Piața Roma.

Statuia a fost primită în dar în anul 1906 din partea municipalității Romei, cu ocazia celebrării a 40 de ani de la încoronarea Regelui Carol I ca domnitor al României și 1800 de ani de la cucerirea romană a Daciei, Copie a celebrului monument roman „Lupa Capitolina”, statuia o reprezintă pe legendara lupoaică care i-ar fi alăptat pe Romulus și Remus, întemeietorii Romei. Copia din bronz a fost realizată de un sculptor grec anonim.

sursa- pelipscani.ro

Ultima actualizare: 30 ianuarie 2024
Citește mai mult

Ultimele camere live adăugate