Webcam Târgu Mureș

Webcam Târgu Mureș

Webcam Romania

91.8K vizualizari

Târgu Mureș

Municipiul Tîrgu Mureș, cu o populație de 144.806 locuitori, este centrul județului Mureș și face parte din Regiunea de Dezvoltare „Centru”, alături de alte județe precum Alba, Brașov, Covasna, Harghita și Sibiu. Această regiune centrală a României se bucură de accesibilitate prin drumul european E60, rețeaua feroviară și Aeroportul Internațional „Transilvania”, oferind, de asemenea, conexiuni importante către viitoarele autostrăzi, precum autostrada Transilvania și cea către Iași. Orașul se află într-o zonă cu activitate seismică redusă, fiind potrivit pentru activități ce necesită protecție împotriva riscului seismic.

Zona Metropolitană Tîrgu Mureș, care include și orașul Ungheni și 13 comune, extinzându-se pe o suprafață de aproximativ 678,40 km², contribuie semnificativ la populația totală, care ajunge la aproximativ 215.000 de locuitori. Interdependența dintre municipiu și zona periurbană este evidențiată prin fluxul de forță de muncă, care se deplasează dinspre zona rurală spre cea urbană, dar și prin dezvoltarea activităților industriale în zona periurbană, atrăgând astfel forța de muncă din municipiu.

Istoria

Din punct de vedere istoric, municipiul Tîrgu Mureș a fost un important centru comercial în Transilvania încă din secolul al XVI-lea, fiind un punct de intersecție al traseelor comerciale. Astăzi, orașul păstrează un bogat patrimoniu arhitectural care reflectă evoluția sa de-a lungul timpului, inclusiv o cetate medievală și clădiri baroce.

Economia

Economia orașului s-a transformat de la o economie bazată pe industria tradițională la una orientată către servicii. Deși industria a înregistrat o scădere semnificativă în ultimele decenii, sectorul terțiar, reprezentat în special de comerț și servicii, a cunoscut o creștere însemnată. Sectorul medical și de cercetare are o prezență importantă în oraș, cu instituții de înaltă specializare și proiecte de cercetare în colaborare cu parteneri internaționali.

Turism

Municipiul Tîrgu Mureș este, de asemenea, o destinație turistică atractivă, cu un amestec de culturi și un peisaj natural generos. Monumente istorice, zone de agrement, parcuri și evenimente culturale anuale fac din Tîrgu Mureș o destinație interesantă pentru turiști și vizitatori.

Ultima actualizare: 25 martie 2024

Ultimele camere live adăugate