Webcam Fărcașa

Webcam Fărcașa

Webcam Romania

77.6K vizualizari

Fărcașa

Fărcașa (în maghiară: Farkasaszó) este o comună în județul Maramureș, regiunea Transilvania, România, compusă din satele Buzești, Fărcașa (reședința), Sârbi și Tămaia.

Satul Tămaia este prima localitate despre care există mențiuni scrise, în anul 1231, fiind printre primele 30 de localități din Transilvania atestate documentar. A doua localitate menționată în documente este satul Fărcașa, sub denumirea „La lupi”, în anul 1424. Localitatea Sârbi este atestată documentar în anul 1424, cu numele tradus ca „posesiunea românească a lui Toth”.

Denumirile maghiarizate sau germanizate pe care le-a avut de-a lungul timpului se leagă de dominația străină asupra Transilvaniei.

A patra localitate componentă a comunei Fărcașa, Buzești, este cea mai recentă, primele mențiuni scrise despre ea apărând în documente în anul 1648. Documentele din anul 1828 se referă la localitatea Buzești sub numele germanizat Busepsstye, care se traduce ca „producători de lână”, probabil de la faptul că vechii locuitori erau în principal crescători de oi și capre, iar principalele venituri proveneau din vânzarea lânii și cașului.

Ultima actualizare: 25 martie 2024

Ultimele camere live adăugate