Webcam Coloana Infinitului

Webcam Romania

42.4K vizualizari

Coloana Infinitului

Coloana Infinitului, cunoscută și sub denumirea de Coloana fără sfârșit, este o sculptură creată de artistul român Constantin Brâncuși, parte a trilogiei Ansamblului Monumental din Târgu Jiu, alături de Poarta Sărutului și Masa Tăcerii. Inaugurată la 27 octombrie 1938, coloana are o înălțime de 29,35 metri și este formată din 16 module octaedrice suprapuse, cu jumătate de modul la extremitățile inferioară și superioară. Modulele sunt denumite „mărgele” de către autorul lor, Brâncuși.

Sculptura reprezintă o stilizare a coloanelor funerare specifice sudului României și inițial a fost denumită „Coloana recunoștinței fără sfârșit”, fiind dedicată soldaților români căzuți în Primul Război Mondial în luptele de pe malul Jiului.

Există dovezi că proiectul coloanei este mult mai vechi, începând cu anul 1909 când în atelierul lui Brâncuși ar exista „trunchiuri și bârne, coloane trunchiate de lemn”. Prima versiune expusă a unei coloane, intitulată „Proiect arhitectural”, datează din 1918. Ulterior, în 1933, Brâncuși expune proiectul sub numele devenit celebru, Coloană fără sfârșit, descriind-o ca „un proiect de coloană care, mărită, ar putea sprijini bolta cerească”.

Turnarea coloanei s-a făcut în fontă în septembrie 1937 la Atelierele Centrale din Petroșani, sub coordonarea inginerului Ștefan Georgescu-Gorjan. Execuția stâlpului central a fost supervizată de maistrul-șef Ion Romoșan, iar execuția modelului în lemn al mărgelelor a fost realizată de maistrul tâmplar Carol Flisec în colaborare directă cu Brâncuși.

Coloana este compusă dintr-un nucleu metalic din țeavă pătrată asamblat din trei tronsoane, înconjurat de 17 module octaedrice din fontă. Alămirea Coloanei s-a făcut la fața locului, aplicând prin pulverizare sârmă de alamă.

Comanditara lucrării a fost Aretia Tătărescu, care i-a acordat lui Brâncuși deplină libertate de acțiune și l-a sprijinit financiar.

În anii ’50, guvernul român a planificat să demoleze coloana, considerând-o un exemplu de sculptură burgheză, însă planul nu a fost pus niciodată în aplicare.

Ultima actualizare: 25 martie 2024

Ultimele camere live adăugate