Webcam Baia Mare

Webcam Romania

294.4K vizualizari

Baia Mare

Baia Mare și-a început istoria ca un centru urban datorită activităților miniere, cu primele mențiuni certe despre minerit datând din secolul al XIV-lea, deși activitățile de acest gen au origini chiar mai vechi, cel puțin din a doua jumătate a secolului al XIII-lea.

O primă mențiune a orașului apare într-un document din 29 mai 1329, când regele Carol Robert a oferit comitelui Corrardus pădurea dintre Baia Mare și Baia Sprie pentru a fi populată. În 1347, regele Ludovic I acordă orașului prima diplomă privilegială, stabilind hotarele orașului și acordând numeroase drepturi locuitorilor, inclusiv dreptul de a alege autoritățile locale și de a judeca cauzele în oraș. În acea perioadă, Baia Mare era deja un oraș bine organizat, cu libertăți specifice unui oraș liber regal.

O serie de privilegii ulterioare au consolidat statutul orașului, inclusiv dreptul de a percepe vamă, dreptul de a se fortifica cu ziduri și dreptul de a desfășura activități miniere. Baia Mare a devenit un important centru minier și monetar în Transilvania și Ungaria, cu o monetărie care producea venituri substanțiale.

După Revoluția din 1989, Baia Mare și-a continuat evoluția, încercând să își afirme valorile tradiționale într-un context modern. Orașul a făcut eforturi pentru a-și îmbunătăți imaginea și pentru a face față provocărilor contemporane, menținându-și totodată bogata moștenire istorică și culturală.

Ultima actualizare: 25 martie 2024

Ultimele camere live adăugate