Webcam Alba Iulia

Webcam Romania

112.4K vizualizari

Alba Iulia

Municipiul Alba Iulia este situat în centrul podișului ardelean, fiind amplasat între dealurile Munților Trăscăului și șesurile Mureșului. Cu o suprafață de aproximativ 10.365 hectare, teritoriul său este predominant folosit pentru agricultură, pășuni, livezi și vii. Împrejurimile sunt caracterizate de peisaje variate, incluzând dealuri împădurite și râpe formate de râurile Mureș, Sebeș și Secaș.

Stema

Stema municipiului Alba Iulia este compusă dintr-un scut rotunjit, împărțit în trei cartiere. Primul cartier prezintă pasărea cruciată a Țării Românești, înconjurată de soare și lună. Al doilea cartier reprezintă capul de bour al Moldovei, înconjurat de o rază luminoasă și o semilună crai nou. În partea superioară a scutului sunt reprezentați doi lei ținând o spadă, iar deasupra se află coroana României, simbolizând independența și unitatea națională. Acvila cruciată și coroana murală cu șapte turnuri crenelate indică rangul de capitală al Principatelor Unite și statutul de municipiu reședință de județ.

Istorie

Alba Iulia are o istorie bogată, cu numeroase așezări preistorice și medievale. Înainte de a fi atestat documentar, existau aici așezări preistorice datând din mileniul al V-lea î.C. În epoca medievală, Alba Iulia a fost un centru important al voievodatului transilvănean, contribuind la structura administrativă și religioasă a regiunii. Ulterior, în timpul dinastiei arpadiene, orașul a devenit unul dintre cele mai importante centre urbane din regatul Ungariei. În 1542, Alba Iulia a devenit capitala principatului Transilvaniei și a jucat un rol semnificativ în istoria regiunii până în secolul al XVII-lea, fiind martorul unor evenimente dramatice precum răscoala sașilor din 1277 și procesul din 1309.

Ultima actualizare: 25 martie 2024

Ultimele camere live adăugate