Webcam Jurilovca

Info Webcam Jurilovca

Comuna Jurilovca a fost întemeiată de lipoveni în pragul secolului al XIX-lea, prima atestare documentară datând din 1826. Deși la începuturile sale era un mic cătun, așezarea s-a dezvoltat devenind la sfârșitul secolului XIX un centru important al pescuitului în zona Deltei, în prezent este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă, centru de colectare și prelucrare a peștelui, precum și un punct de atracție turistică.

Ca să ajungeţi la Gura Portiţei, va trebui să treceţi prin Jurilovca, o adevarată comunitate de pescari din ţara noastră.
Din port, se poate lua vaporaşul ori o ambarcaţiune rapidă, sau, de ce nu, în cazul în care vreţi să vă bucuraţi de peisaj, puteţi alege o ambarcaţiune mai lentă.
Pentru a ajunge de la Jurilovca la Gura Portiţei, ce face parte din Rezervaţia Biosferei Dunării, aveţi nevoie de aproximativ 15 minute cu o şalupă.
Pentru a vă bucura de peisaj, trebuie să alegeţi o ambarcaţiune lentă şi puteţi face până la o oră.

Portul din localitatea Jurilovca, judeţul Tulcea este principalul punct de plecare spre Gura Portiţei dar şi spre alte obiective din Delta Dunării (ex. Capul Dolosman, lacul Razim). Portul este amplasat la malul lacului Goloviţa.

Obiective turistice în zonă:

  • Cetatea Argamum – În sec. VII a.Chr., la Capul Doloşman, se aşează grecii din Milet întemeind polis Orgame, prima localitate de pe teritoriul de astăzi al României menţionată într-un izvor antic (Hekataios, Periegesis). Cetatea romano-bizantină are o suprafaţă aproximativ 2,6 ha, o formă aparent triunghiulară, cu opt turnuri, şase contraforturi (bastioane) şi două porţi principale – pe laturile de vest şi sud, şi două porţi mici pe latura de sud. În interiorul cetăţii au fost dezvelite o serie de edificii publice şi private datând din sec. V-VII: “pretoriul”, trei basilica, locuinţe.
  • Capul Doloşman – partial încadrat ca zonă strict protejată (125 ha) a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, un pinten stâncos prin care podişul Babadagului avansează în lagune, delimitând lacul Razim de Goloviţa. Capul Dolşman impresionează în primul rând prin faleza din calcare cretacice cu aspect dantelat, aceasta fiind una dintre zonele cele mai representative ale litoralului fosil al Mării Negre.
  • Complexul lagunar Razim
  • Insula Bisericuţa este situată la aproximativ 2,4 km sud-est de Capul Doloşman, în partea de sud a lacului Razim. Lungă de 360 m şi lată de 58 m, jumătate pietroasă şi acoperită de stuf, jumătate ocupată de o colină de calcar înaltă de 9 m, cu margini foarte abrupte, aproape vertical, insula este inclusă în Rezervaţia ornitologică Periteaşca – Insula Bisericuţa – Gura Portiţei. Insula Bisericuţa este o zonă predilectă pentru cuibăritul câtorva specii de păsări. Pe insula au fost identificate vestigii de perioadă greacă, romană şi medievală
  • Cetatea medievală Enisala – construită în a doua jumătate a sec. XIV, cu scop militar. În timpul domniei lui Mircea cel Bătrân, cetatea a făcut parte din sistemul defensive al Ţării Româneşti.

Surse:

Locatie Webcam Jurilovca

Distribuie 102630

Strindberg - Echipamente ski și haine cu puf de gâscă