Webcam Jurilovca

Webcam Jurilovca

Webcam Romania

116.5K vizualizari

Jurilovca

Satul Jurilovca este o comunitate fondată de lipoveni la sfârșitul secolului al XIX-lea și a devenit un centru important al pescuitului în zona Deltei Dunării. Astăzi, este cea mai mare comunitate de pescari din Deltă și un punct de atracție turistică. Specificul acestei comunități este legat de așezarea sa pe malul complexului lagunar Razim-Sinoe și de tradițiile lipovenilor.

O caracteristică notabilă a comunității este calendarul sărbătorilor religioase, celebrat după calendarul iulian, cu 14 zile în urmă față de calendarul gregorian. Cea mai importantă sărbătoare religioasă lipovenească este Acoperământul Maicii Domnului – Pokrov – pe 14 octombrie, când are loc și Ziua Peștelui, sărbătoare ce durează trei zile. Portul tradițional lipovenesc este obligatoriu în biserică și contribuie la unicitatea comunității.

Casele rușilor lipoveni din Jurilovca se remarcă prin fațadele albe și albastre și acoperișurile din stuf. Baia lipovenească este o construcție tradițională separată de locuință și a fost aproape un ritual înaintea marilor sărbători.

Jurilovca este nu doar o destinație turistică, ci și un loc cu o bogată moștenire culturală și tradiții autentice care atrag vizitatorii din întreaga lume.

Ultima actualizare: 25 martie 2024

Ultimele camere live adăugate